Vmware vcenter ürünü, birden fazla esxi hostu kontrol etmek, cluster, load balancing, clone yapmaya yarayan bir yazılımdır.
Vcenter Appliance 6.0, sadece sanala kurulmaktadır. Fiziksel bir sunucuya kurulamaz. Minimum Esx 5.0 ve üstü hosta kurulmalıdır.
Vcenter ürününü Vmware sitesinden indirelim. Iso’nun içinde çıkan VMware-ClientIntegrationPlugin yazılımını kuralım. vcsa-setup isimli html belgeyi açalım. Tarayıcı ile çalıştırdığınızda, eklenti çalıştırmamızı isteyecek, onay verelim. (Chrome ve Firefox’da eklentiyi çalıştırmadı, Internet Explorer üzerinden problem olmadan çalıştırabildim. Problem yaşarsanız Explorer ile deneyebilirsiniz.)
-Install deyip, sözleşmeleri kabul etmek için “Accept” diyelim.
-ESXi host bilgilerini girip, “next” diyelim. Sertifika ile ilgili bir güvenlik uyarısı verebilir, kabul edelim.
-Appliance ismini yani, vcenter’a vereceğimiz ismi ve şifre belirleyelim.
-Kurulum tipini soracaktır. Yapımız komplike bir yapıdan oluşmuyorsa (sayıca fazla esxi host, storage vs) “Install vCenter Server with an Embedded” seçeneğini seçelim.
-Eğer daha önce bir domain oluşturdu iseniz, Join diyerek o domaine giriş yapabilirsiniz. Oluşturmadı iseniz “Create a new SSO domain” diyerek domaini oluşturmanız olacaktır. Şifrenizi, domain isminizi girip “next” diyelim.
-Yapımızın büyüklüğüne göre, işlemi seçelim. Deployment seçtiğiniz seçeneğe göre, sizden ram ve cpu gereksinimini isteyecektir. Küçük bir yapınız var ise “Tiny” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
-Kullanacağınız datastore’u seçelim. Dilerseniz thin disk mode’u seçebilirsiniz fakat performans açısından tavsiye edilmez.
-Oracle veritabanınız var ise, vcenter’ın o veritabanını kullanmasını sağlayabilirsiniz. (büyük yapılar için) Yoksa kendi içerisindeki postgresql veritabanında tutacaktır.
-Ağ ayarlarını girelim. Ntp (network time protocol) kullanmak isterseniz, Türkiye için ntp sunucusu “0.tr.pool.ntp.org” şeklindedir. Biz Esxi host ile senkronize et seçeneği seçiyoruz. Dilerseniz “Enable SSH” diyerek SSH’ı da aktif edebilirsiniz. (Daha sonra açıp, kapatabilirsiniz.)
-Son olarak ayarları gösteren ekran gelecektir. Herhangi bir problem yok ise “Finish” diyerek kurulumu başlatabiliriz. Vcsa dosyasını upload edeceğinden, internet hızınıza göre kurulum 1 – 4 saat arası sürecektir.