Proxmox Kurulumu

  Proxmox

 


Bu aralar sanallaştırmayla uğraşıp duruyorum. KVM’yi araştırırken gözüme çarpan Proxmox Virtual Environment (Proxmox Sanallaştırma Ortamı) programı ilgimi çekti. Bir kurup nedir ne değildir bakayım dedim.
Proxmox VE Nedir?
Proxmox VE GPLv2 açık kaynak lisansıyla dağıtılan, açık kaynaklı ve kurumsal uygulamaları destekleyen bir sanallaştırma ortamı. Sanallaştırma olarak Container -! aslında tam olarak sanallaştırma değil -! (OpenVZ) ve Full Virtualization (KVM/Qemu Tam Sanallaştırma) desteklemekte. Kullandığı sanallaştırma uygulamalarını kararlı olan en güncel sürümüyle kullandığı için başarımı ve becerisi yüksek. TemelindeDebian GNU Linux barındırıyor. Bir işletim sistemi gibi direkt makinenin üzerine kurulmakta. Tüm yönetim güvenli (https) web arayüzü üzerinden yapılıyor. Yedekleme, göç ve yeniden yükleme destekleniyor. En büyük özelliklerinden birisi de kümeleme (Cluster) desteğinin olması. Bu sayede birden fazla sunucu tek merkezden yönetilebiliyor ve istediğiniz sunucuda hızlıca sanal makine kurabiliyorsunuz. Ayrıca göç de destekleniyor. Sistem güncelleştirmeleri konsol üzerinden apt ile yapılabilmekte.
Proxmox’un en son sürümünü aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
Proxmox İndir!
Dosyamızı indirdiğimizi ve CD’ye yazdığımızı var sayıyoruz ve hızlıca kuruluma geçiyoruz.
Kurulum
Sistemimizi CD’den boot ediyoruz.

İşte ilk ekranımız. Enter diyerek kurulumu başlatıyoruz.

Sistemin yüklendiği belirtiliyor. F2 ye basarak arka planda neler olduğuna bakabilirsiniz.

Lisans hakkında bilgilendiriliyoruz.

Hangi diski kullanmak istediğimizi seçiyoruz.
UYARI: Proxmox VE yazılımsal (software) RAID desteklememekte. Donanımsal (Hardware) Raid’i ise proxmox sitesinden anladığım kadarıyla hazırladıkları kernel’e belli başlı RAID kartlarının sürücülerini koyarak destekliyorlar. Kurulumun herhangi bir aşamasında sürücü yükleme kısmı göremedim. RAID’siz bir kurulum yapıyorsanız yedeklemeye önem vermeniz gerekiyor.

Yerel ayarlar ve saat ayarları. Maalesef Türkçe klavye seti desteklenmiyor. Bu konuda – puan veriyorum.

Root şifresini ve e-postayı tanımlıyoruz. Unutmayın Türkçe klavye yok o nedenle şimdilik Türkçe karaktersiz bir şifre girin.

Ağ ayarlarını yapıyoruz.

Ve sistem her şeyi otomatik yaparak diskleri hazırlıyor.

Hazırlanan diske sistem kurulumu gerçekleştiriliyor.

Her şey sorunsuzca bittiyse bu ekranı görüyorsunuz. Reboot butonuna tıklayıp sistemi yeniden başlatıyoruz.

Açılışta grub ekranında sistem çekirdeğini görüyoruz.

Açılış bittiğinde ilk terminal ekranı bizi karşılıyor. Ekranda sisteme web üzerinden bağlanma ip si de gösterilmekte.
Sistem açıldıktan sonra ilk işimiz son güncelleştirmeleri sistemimize kurmak. Bunun için sisteme root ile giriş yapıp sırasıyla ;
# apt-get update
# apt-get upgrade
komutlarını veriyoruz.
ÖNERİ: Güncelleştirmelerde eğer kernel güncelleştirmesi görürseniz sistemi yeniden başlatarak güncelleşmiş kernel ile başlatın. Sistem güvenliği ve kararlılığı için önerilir.
Kullanım
Kullanım için https üzerinden güvenli çalışan bir web arayüzü kullanıyoruz. Bağlanmak için
https://sunucununipsi
yazıp herhangi bir İnternet gezgininden sistemi yönetebilirsiniz. Web arayüzü AJAX destekli olduğu için birçok işlem anında görülebilir bir biçimde yapılabilmekte.

İşte giriş ekranımız. Sistemimize root kullanıcısı ile giriyoruz.

İlk girdiğimizde sistemin genel durumunu anlatan bir ekran bizi karşılıyor. Görünen ekran resminin Türkçe olduğuna bakmayın ayarladıktan sonra görüntüyü yakalamıştım. Normalde arayüz ilk açıldığında İngilizce. Bunu Türkçe’ye çevirebiliriz. Türkçe desteği konusunda + puanı hak etti.

İlk iş olarak web arayüzüne Türkçe desteğini veriyoruz. Bunun için sol menüden Configuration > System > Options sekmesine tıklıyoruz. Açılan ekranda Language (Dil) kısmını Turkish yapıyoruz ve Keyboard Layout (Klavye dizilimi) kısmını da Turkish olarak değiştirip aşağıdaki save (kaydet) ‘e tıklayıp ayarlarımızı kaydediyoruz.

Şimdi sistem yapılandırmasına bir bakalım. Sistem yapılandırma kısmında gördüğünüz üzere sistemin tüm ağ ayarlarını, yönetici parolasını DNS ve saat gibi sistem çalışmasını etkileyen unsurları düzenleyebiliyoruz. Her şey ayarlı ise ilk sanal makinemizi kurmanın vakti geldi.
Sanal Makine Kurulumu
Örnek sanal makine kurulumunda Pardus 2009 Beta’yı kurup denedim. Sanal makinem tam sanallaştırma olacağı için ya iso dosyasından ya da cd üzerinden kurulum yapmam gerekiyor. Ben hazırda olan cd’mi kullandım.

Sanal makinemizi kurmak için SM yönetimi altında Oluştur sekmesine tıklıyoruz.

Alıntı: http://pve.proxmox.com
(Ekran görüntüsü almayı atlamışım o nedenle Proxmox’un sitesinden aldım.)

Bu kısımda sanallaştırma türümüzü Tam sanallaştırma olarak seçiyoruz. Gerekli alanları dolduruyoruz. Disk seçeneği kısmından IDE, SCSI ve VIRTIO gibi geniş bir seçenek bize sunulmuş. Ben IDE’yi seçiyorum. 2 CPU seçiyorum ve Konuk türünü de Linux 2.6 olarak belirliyorum.
Eğer sanal makinenizin direkt ağa çıkmasını istiyorsanız köprülemeyi seçin yoksa nat kullanın. Sağ taraftaki ağ kartı seçeneğinde de işletim sisteminizin desteklediği bir kartı seçebilirsiniz. Ön tanımlı olarak rtl8139 geldi. Öyle bırakıp makineyi oluşturmak için create e tıklıyorum.

Gördüğünüz üzere komut verildi. Yalnız sanal makinemiz daha çalışmadı.

Liste kısmına geldiğimizde sanal makinemizin oraya eklendiğini görebiliyoruz. Üzerine tıkladığımızda sanal makine yapılandırması diye bir ekran geliyor. Bu kısımdan makineyi açıp, kapatıyor veya silebiliyoruz.

Kurulum için başlat’a tıklıyoruz. Sanal makine çalışmaya başladığı zaman sağ altta OpenVNC console ile aç kısmına tıkladığımızda sanal makinemize bağlanmış oluyoruz. Önünüze java uyarı ekranı gelebilir bunları onaylayarak devam edin.

Sanal makinemizin çalıştığı görülüyor.

Artık Pardus makinemizi kurabiliriz.
UYARI: Bu kısımda da Türkçe klavye üzerinde bazı Türkçe harflerin görüntülenemediğini gördüm. Tavsiyem şimdilik geçici bir şifre verip. Daha sonra sistemi uzaktan bağlantıya ayarlayıp gerekli şifre düzenlemelerinizi yapabilirsiniz.
Kurulum sırasında sistemin ne kadar hafıza kullandığı ve işlemci yükü oluşturduğunu Sanal Makine Yapılandırması içinden veya Sanal Manineler > Liste sekmesi altından görebilirsiniz.
Uygulama Kalıpları

Bu kısımda hem container olarak hem de bir sanal makine kurmak istediğiniz zaman uzaktan cdrom koymak yerine iso dosyası kullanmanızı sağlayacak iso dosyalarını kontrol ediyorsunuz. İso dosyalarını sunucuya web üzerinden yükleyebiliyorsunuz. İsterseniz Container kurulumlarına hazırlık olsun diye daha önceden hazırlanmış olan kurulum dosyalarını tek tıklamayla sisteme indirebiliyorsunuz. İndirme işlemi sürerken siz başka kısımlarda işlemler yapabiliyorsunuz. İso’ları yükledikten sonra istediğiniz zaman yeni sanal makine ekleme kısmından kolayca kurulumu başlatabilirsiniz.

Pardus kurulumu da bitti. İşte giriş ekranımız.

Pardus 2009 Beta masaüstü.
Umarım bu yazı ile sizlere Proxmox VE hakkında belli bir fikir verebilmişimdir. Bu güzel sanallaştırma ortamını her tür işiniz için kullanabileceğinizi düşünüyorum. En önemlisi de açık kaynak kodlu ve web üzerinden kontrol edilebilir.
İyi çalışmalar.

LEAVE A COMMENT