SSL Sertifikası Nedir

ssl

SSl Sertifikası (Secure Sockets Layer)

Sunucu ile istemci (yani kullanıcı) arasındaki veri akışını şifrelemeye yarar.
Bir web sitesine girdiğiniz zaman adres çubuğunda https yazıyorsa siz siteye girmeye çalıştığınız andan itibaren şu işlemler gerçekleşir;
Öncelikle sunucu, tarayıcıya bunun bir ssl oturumu olduğunu ve gerekli sertifika bilgilerini bildirir. Tarayıcı bu sertifika bilgileri ışığında, sertifika sağlayıcısından doğrulama talebinde bulunur, sertifika sağlayıcısı adres ve tarih bilgilerini doğrulayarak tarayıcıya işlemin güvenli olduğunu bildirir ve alınmış olan sertifika çeşidine göre adres çubuğunda yeşil kilit,firma ismi, logo vs.. gözükür.
Aksi taktirde. Yani adres vs.. gibi bilgiler doğrulanmadığı durumda servis sağlayıcısı tarayıcıya bu sitenin güvenli olmadığı bilgisini verir, tarayıcı da bu bilgi ışığında kendi uyarı sayfasıyla kullanıcıyı bilgilendirir.

Umarım ssl sertifikası olan bir siteye girdiğinizde neler olduğunu anlatabilmişimdir. İşin özü yukarıda da bahsettiğim gibi kullanıcının bilgilerini, site üzerinde yaptığı işlemleri güvenli şekilde yaptırmayı amaçlayan protokoldür.

SSL sertifika çeşitleri, ücreti, farkları nelerdir ?

İnternette dolaşırken eğer ssl sertifikaları arasındaki farklar nelerdir şeklinde arama yaparsanız bir çok internet sitesinden yanlış bilgi edinirsiniz. Hemen hemen hepsi ssl sertifikaları arasında hiç bir fark olmadığını en ucuzunu alabileceğinizi söylerler.
Aslında tek amacınız sitenizin ssl sertifikası olması ise bu doğru sayılabilir ama işin içinde değişik faktörler vardır.
Örneğin RapidSSL firmasında en düşük ssl sertifikası 15$ gibi bir fiyata satılıyor iken globalsign firmasında bu ücret 240$’dır.

SSL Sertifika Çeşitleri Nelerdir ?

Bu da ihtiyaca bağlı olarak değişkenlik gösteren bir durumdur. Örneğin globalsign firmasından devam edecek olursak; Temel olarak 3 farklı ssl sertifika çeşidi bulunmakta. Domain SSL, Organization SSL, Extented Validation SSL. Bu sertifika çeşitleri firmalara bağlı olarak değişebilir ama temel olarak anlatacak olursak.
Domaini SSL; domain’in yanında browser’a bağlı olarak yeşil kilit sembolü gösteren ve her türlü işleminizi karşılayabilecek olan ssl sertifikasıdır.
Organization SSL; Browserda domain’in yanında firma isminin yazılı olduğu SSL sertifikasıdır.
Extented Validation SSL; bu sertifikada ise browserda adres kısmının yanında hem kilit, hem firma ismi, hem firma logosu bulunmaktadır.
Tabii ben özet olarak arasındaki farkları belirttim ama bunun dışında tabii ki farkları var örneğin DomainSSL’de yanlış yayımlama ve mağduruiyete karşı 10.000$ sigorta garantisi altına alınırken, Organization SSL’de bu meblağ 100.000$’ı buluyor. Benim bahsetmeye çalıştığım temel farklardı.
Bu sertifika çeşitlerinin yanında bir de Wildcard SSL, Self Signed SSL var. Bunlardan Wildcard SSL’i anlatacak olursak bu bir domaine birden fazla subdomain (alt domain) ekleyebilmenize yaramaktadır. Self Signed SSL ise tamamen kendinizin oluşturduğu, hiç bir yere ödeme yapmak zorunda olmadığınız SSL sertifikasıdır.
Self signed SSL sertifikasında şöyle bir problem var. Sizin bu oluşturduğunuz SSL Sertifikasını hiç bir browser güvenli olarak tanımıyor. Doğal olarak internet ortamında pek işe yaramıyor ama bu SSL sertifikasını kendi local networkünüzde kullanabilirsiniz. Local networkünüzdeki tüm browserlar’a bu sertifikayı güvenli olarak tanıtırsanız da herhangi bir problem kalmaz.

SSL Sertifikası Nasıl alınır ?

Yukarıda verdiğim bilgiler ışığında godaddy,rapidssl,verisign,globalsign gibi herhangi bir firmadan bütçenize ve sisteminize uygun olan SSL sertifikasını alabilirsiniz. SSL Sertifikası İşlemi için sizden sadece CSR kodunu isteyeceklerdir.

SSL Sertifikası Nasıl Kurulur ?

Bu tabii ki sizin kullandığınız sunucu ve panele göre değişir ama ben size directadmin için anlatayım. Yapmanız gereken işlem sadece Directadmin’de Userlevel’de domaine girdikten sonra alt taraftaki SSL Certificates’a tıklamanız gerekiyor.
Karşınıza gelen ekranda; Paste a pre-generated certificate and key kısmını tıklayıp
(END RSA PRIVATE KEY)kısmının altında
(BEGIN CERTIFICATE) ile birlikte kodunuzu yapıştırıp Save butonuna basıyorsunuz.
Daha sonra Click Here to paste a CA Root Certificate butonuna basıp Use a CA Cert. Seçeneğini işaretleyerek alt tarafa CA CERT’i yapıştırıp Save diyorsunuz. Daha sonra apache’ye bir restart atmanız yeterli. https olarak artık domaininize erişebilirsiniz.

Plesk Panel CSR kodu almak için buradan bakabilirsiniz.

LEAVE A COMMENT