MySQL,SQL Nedir

  MySQL, Veri Tabanları

mysql-logo

MySQL, Unix, OS/2 ve Windows sistemlerde kullanılan açık kaynak kodlu bir veritabanı sistemidir. Ücretsiz dağıtılan bu sistemi ticari amaçlı kullanmak isteyenler için ücretli bir seçenekte sunulmuştur. Bu veritabanını sayesinde örneğin bir wordpress blogu kurduğunuzda oluşturduğunuz veritabanı sayesinde blog içerisine eklediğiniz tüm yazılar güvenli bir şekilde burada tutulur. Siz konu ekledikçede kayıt işlemi otomatik olarak gerçekleştirilir.

Genellikle ” .php “ uzantılı web sayfalarında, hazır olarak bulunan scriptler üzerinde kullanıldığından Unix sistemler üzerinde daha yaygın bir şekilde kullanılır.

MySQL geliştiricileri 100 GB büyüklüğündeki verilerini, bunun içerisinde bulunan tabloları, milyonlarca kayıtı MySQL içerisinde tuttuklarını söylemektedir. Buda MySQL’ in ne kadar güvenilir bir veritabanı sistemi olduğunun bir kanıtıdır.Her gün internet üzerinde bir konuda araştırma yaparken forum sitelerine girmekteyiz. r10.net , frmtr.com gibi çok kullanıcılı ve dolaylı olarak üzerinde çok veri bulunan siteler de verilerini MySQL’ e emanet etmektedirler.

Sürekli güncellenen sürümleri sayesinde eksiklerinin kapatılmasının yanısıra yeni özelliklerde eklenerek açık kaynak kodlu bu veritabanı sistemi kullanıcıların gözüne gitgide dahada cazip gelmektedir.

images

SQL Server, Microsoft tarafından geliştirilmiş ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir. İlişkisel veri tabanı sistemi ingilizce olarak Relational Database Management System olarak adlandırılır ve kısaca RDBMS olarak bazı kaynaklarda karşımıza çıkmaktadır. İlişkisel veri tabanı sisteminde veriler tablolar halinde tutulurlar ve bu tablolar kendi aralarında ilişkisel anlamda birbiri ile bağlantılı olabilirler.

SQL Server’i bir uygulama olarak değil bir servis bir hizmet olarak belirtmek daha doğru olur. SQL Server’i sisteminize kurduğunuzda eğer kurulum ayarlarında hizmetleri yüklerden başlatılma ayarlarında değişiklik yapmadı iseniz, sisteminiz başlatıldığında SQL Server hizmetleri de otomatik olarak başlatılır. SQL Server herhangi bir veri kaybı olmaması için sürekli olarak arka planda çalışın diğer servisleri ile sistemdeki kritik durumların önüne geçer. Bu servisler içinde database mirroring, log shipping gibi hizmetler mevcuttur. Bu hizmetler kurumlar için felaketten kurtarıcıdırlar.

Bir örnekleme yapalım, mesela bir alışveriş sitesini düşünün. Bu sitenin günün her saatinde, ulaşılabilir olmasını isteriz. İşte bu ulaşılabilirliği sağlayan, bu verileri istediğimiz zaman istediğimiz şekilde bize yansıtan arka planda sürekli çalışan bir yapı vardır. Bu da Veri tabanı yönetim sistemleridir, muhtemelen de ağırlıkla SQL Server’dır. Daha farklı veri tabanı yönetim sistemleri de mevcuttur.

SQL Server işte bu tip veritabanının mühim olduğu, sürekli olarak veriler üzerinde işlem yapan WEB siteleri, diğer kurumsal uygulamalar, masaüstü uygulamaları için vazgeçilmez zengin özelliklere sahip olan bir veri tabanı yönetim sistemidir. Bu özelliklerin her biri ayrıca ayrı uzmanlıklar gerektirir. Yani bir SQL server üzerinde raporlama için, yazılım geliştirme için, veri korunumu için, veri yönetimi için aslında uzmanlaşma dalları farklı farklıdır. Biz programcılar SQL serverı daha çok verileri yönetebilmek için yazılım geliştirme amaçlı kullanırız. SQL server üzerinde bir WEB uygulaması bir masaüstü uygulaması geliştiremezsiniz ama bu uygulamalarınız içinde kullanacağınız verileri en iyi şekilde burada yönetebilirsiniz. Bunun içinde programlama dili olarak SQL Server ile son derece uyumlu çalışan Visual Basic.NET, C# gibi programlama dillerini kullanma olasılığınız oldukça yüksektir. Uygulamanızı geliştirdiğiniz platform üzerinde T-SQL kodlarını kullanarak verilerinizi istediğiniz şekilde kullanabilir ve yönetebilirsiniz. Bizde uygulamarımızın mimarisi ne olursa olsun T-SQL kullanacağız.

SQL Server ayrıca Reporting Services denilen raporlama hizmetlerini de bize sunmaktadır. Ticari zeka çözümü uygulamaları için raporlama servisleri vazgeçilmezdir. Böylelikle raporlama için ekstra kod yazmamız gerekmez.

LEAVE A COMMENT